keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kandin viemää(3): Lähteitä mä metsästän...



Tutkimussuunnitelmat on kirjoitettu ja käsitelty ja nyt on aika aloittaa varsinainen työ. Kuten otsikosta ja kuvasta näkyy, olen aloittanut sen tutkimuskirjallisuuden haalimisella. 

Pinosta puuttuu vielä kokonaan tieteiskirjallisuutta ja erityisesti dystopiaa käsittelevät teokset, mikä johtuu yksinkertaisesti siitä, että niitä on niin huonosti saatavilla. Tutkimuskohteeni on niin uusi ja kandini aihepiiri niin tuore, että siihen liittyvää kirjallisuuskin on uutta. Kahdesta tärkeästä teoksesta on vain yksi kappale per nimeke yliopistojen kirjastoissa, eikä kumpikaan tietenkään lepää Joensuun hyllyssä. Joensuun ja Imatran kirjastoista niitä ei löydy lainkaan. Saadakseni ne käsiini minun täytyy joko kaukolainata ne ja maksaa 14 euroa per kirja tai ostaa ne. Toisina päivä haluan ostaa ne suoraan itselleni, toisina kaukolainata ne. Kummankin teoksen hinta huimaa päätä, minkä takia olen päättänyt (Ehkä. Olen olen. Kyllä. Mutta entä jos sittenkin...) ensin kaukolainata ne ja ottaa selvää, ovatko ne niin hyödyllisiä kuin arvelen niiden olevan. Tämän homman kimppuun käyn ensi viikolla, kun palaan Joensuuhun.

Kuvaan pinotut neljä teosta on lainattu Imatran kirjastosta niitä viikonloppuja varten, jotka vietän kirjoittamisprosessin aikana täällä. Aion lainata nämä myös Joensuusta, jotta minun ei tarvitse kuljettaa kirjoja paikasta toiseen. Lisäksi minulla on jo hallussani yksi hyödyllinen artikkeli ja gradu, joka käsittelee tv-sarja Lostia

Vain yksi näistä kuvassa komeilevista teoksista (Fiktion mieli) käsittelee kirjallisuudentutkimusta. Mitä noilla muilla sitten on tekemistä tutkimukseni kanssa?

Divergent-trilogian merkittävimpiä teemoja ovat valta ja erityisesti psykologinen vallankäyttö ja tarkkailu teknologian avulla, Foucaultin teos Tarkkailla ja rangaista auttaa minua siis perehtymään trilogian yhteiskunnallisiin teemoihin. Toisaalta siinä myös käsitellään inhimillisiä hyveitä ja niiden äärimmäistä tavoittelua, joten moraalifilosofian teos Hyveiden jäljillä voi olla hyvinkin tarpeellinen. Me ja muut puolestaan käsittelee toiseutta, ihmisen suhdetta erilaisuuteen, ryhmien erottelemista toisistaan... Kyllä, näillä kaikilla on ehdottomasti virkansa tässä prosessissa. Otin ensimmäisenä luettavaksi tuon Foucoultin teoksen. Olen vasta alussa, mutta jo nyt voin sanoa sen vaikuttavan mielenkiintoiselta. Palaan näihin kaikkiin lähteisiin sitten, kun olen syventynyt niihin tarkemmin.

Seuraavat viikot ovat siis täynnä lukemista. Lukemista, lukemista, lukemista. Muistiinpanojen tekemistä. Ajatusten kirjaamista ylös. Lisää lukemista. Tällä viikolla aion aloittaa tutkimuskohteeni lukemisen uudelleen post it -lappujen, kynän ja vihon kanssa. Julkaisen tammikuun aikana arvostelun trilogian ensimmäisestä osasta, jotta pääsette vähän käsiksi siihen, millaisia ajatuksia trilogian tarina on minussa herättänyt.

Tällaista tänään. Lisää asiaa mahdollisesti jo ensi viikolla. Silloin ehkä asiaa Foucaultin herättämistä ajatuksista ja muusta edistymisestä.

Tässä vielä linkit kahteen edelliseen Kandin viemää -postaukseen:

Kandin viemää(1): Ensimmäisiä tunnelmia proseminaarista

Kandin viemää(2): Tutkimuskohteen valitsemisesta


2 kommenttia:

  1. Minäkin tein kandini dystopiasta, Leena Krohnin Hotel Sapiensista ja nyt työstän graduani Emmi itärannan Teemestarin kirjasta. :) Onpas kallis kaukolainaus. Miellä yliopisto maksaa yleensä kaukolainat, sillä tällä edistetään opiskelijan valmistumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vaan, mielenkiintoista! :) Meillä on tuo Teemestarin kirja tulossa lukupiiriin luettavaksi maaliskuussa. No niin on! Tämä on käsittääkseni suhteellisen uusi systeemi, aikaisemmin hinnat olivat toisenlaiset. Tuntuu hölmöltä. Kirjaston idea menee vähän pilalle tässä kohdassa.

      Poista